EM kokemuksia

Jari Raudaskoski

Well-known member
Laitanpa joutessa muutaman sanan reissusta...

Matkaan lähdettiin Marko T kanssa. Sopivasti lähtöpäivän aamuna Vooortti sytytti jonkin vikavalon kojetauluun :( , mutta matka sujui jouheasti ja Belgia-Ranska rajalla valo katosi, eikä mitään ongelmia reissulla ilmaantunut - hyvä auto !!!
Tukholmasta ajelimme Tanskan kautta (lautoilla) Saksaan, joissa yövyimme la-su. Aamulla aikaisin matkaan ja iltapäivällä olimme radalla. 80 hehtaarin alue, niin siinä saa jo ajella rata-alueellakin.
Testailin parit jutut jo tuolloin, lähinnä parin asian poissulkemiseksi ja se oli erittäin hyvin tehty. Ma oli viimeinen treenipäivä ja aika ok oli käynti, mutta päätin jo tuolloin, että yritän ainakin olla "hereillä" koko ajan ja ruuvasin kyllä paukkua surutta kesken kisaakin.

Marko oli buukannut hotellin jo kesällä ja vaikka tuo ei mikään Hilton ollutkaan, niin kaikki toimi ja radalle alle 10 min. ajo. Kaupunki itsessään noin 50 tuh. asukkaan kaupunki ja kun ei ole mikään turistirysä, niin englannilla ei oikein sujunut, mutta huitomalla loput. Kaikesta selvittiin !

Kisat alkoivat ti, LV 100. Kelit oli sellaista superleppoisaa aamuisin, mutta itse en kyllä luottanut siihen ja useampina päivinä jonkinlaista tuulta virisikin. Se näyttää ko. sisäradalla aika raflaavalta, mutta vienti ei ei kyllä ole kuin 1/4 mihin meillä on totuttu. Tuossa "kottaa" helposti turhaan. Ammuin muistaakseni 18/20 sarjaa keskeyttämättä ja nuo pari, jotka jouduin keskeyttämään, onnistuivat alataulun kautta hienosti. Paukkuja meni kyllä aika paljon per erä.
Tuuli kun rauhoittui, niin monena päivänä ilmaantui inhottavaa "Itävalta 2007" värettä. Ei siis näy oikein kunnolla, mutta siellä se on :? Mutta tuotakin oppi tulkitsemaan kisojen lopulla.

Ranskalaiset olivat tutkineet tuulihommia mm. savuilla, joten etulyöntiasemassa kisaan lähtivät. Ja se myös näkyi tuloksissa. Fischbach oli aivan omaa luokkaansa tuon 4 päivää. Me muut matelimme perässä ja Two Gunissa erot olivat tosi pieniä sijoilla 2-4, mutta onneksi tällä kertaa meikäläisen eduksi.

Kalusto mulla: vanha Stolle, jossa Krieger 13,5" (KIITOS Ilkka), luotina vanha Barts 68 BT. Jokin ihmeen etiäinen pisti minut siirtämään syrjään tuon luotilaatikon jo vuosia sitten -suurkilpailun varalle - ja nyt se kisa tuli. Hienosti toimi :lol: :lol: :lol:

Ampujan takki kyllä tyhjeni 3 päivän ampumisen jälkeen ja loppu oli totaalista rimpuilua. LV 200 olisi ollut ehkä paljon enemmänkin tarjolla, mutta töppäilin sekä paukun että itseni kanssa. Voimat hupeni... 300m kisa oli jo sitten surkuhupaisaa ja jos vielä johonkin suurempaan kisaan lähden, niin 4 päivää riittää.

Olosuhteita on hieman vaikea kuvailla näin ex tempore, mutta jos joku keksii vaikka kysyä jotain, niin nyt asiat olisivat vielä tuoreessa muistissa. Järjestelyt olivat melko ok, mutta jahka jenkit tuonne ilmaantuvat ensi vuonna, niin ammunnanjohtajien on syytä pysyä tonteillaan. Muutama vaaratilanne otti silmään. Mutta yksi asia oli hienosti hoidettu : PALKINTOJEN JAKO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kerrankin oli suunniteltu homma hienosti, niin tuntui aika arvokkaalta tepastella podiumille. Toki, meitä vartenhan sitä ei ollut suunniteltu, vaan samassa paikassa jaetaan aina palkinnot ko. radalla. Videotykit, musiikki jne. oli toimivaa ja tyylikästä!

Paluumatkalle säntäsimme la-iltana palkintojen jaon jälkeen. Yhtä soittoa Tukholmaan 2500 km ja kuten arvoisa lukija arvaatkin, niin mitään järkeä tuossa ei ollut :oops: :( :? Marko väisti tyylikkäästi kauriinkin, puoliunessa kumpikin aamuyöllä, vauhtia 140, huh huh. Hienosti toimittu !!!
Parit 20 min. nokoset otimme matkalla. Laivalla pitsat ja nukkumaan...jostain kumman syystä uni tuli aika sukkelasti.

Porukalla värkättiin viirit jne. Bosse ja Jonas olivat "puntarivastaavat". Kiitos heille ja muillekin...kaikki toimi, mitään ei puuttunut ja seuraavalla kerralla voi tehdä asiat taas hieman toisin ja paremmin. Janne hoiti tiedottamisen ja muun ratainfon ERINOMAISESTI !!!

Jos joku ensi syksynä menossa, niin saa kysyä, jos jotain juolahtaa mieleen !

Kiitokset onnitteluista ja tsemppaamisesta ihan KAIKILLE !!! :)
 
Kiitos JR.lle raportista.

Tuo oli pakko poimia tekstistä,kun veti suuta hymyyn:

"Ranskalaiset olivat tutkineet tuulihommia mm. savuilla, joten etulyöntiasemassa kisaan lähtivät".

Jos tuosta tutkailusta saatte kaivettua lisätietoa niin olisi kiva kuulla.

Joskus tänne kirjoittelinkin kun vertailin erilaisia viirinhäntien liikettä savuun.Ensin sitä miten tuulen alkaminen / loppuminen ja viive näkyy erilaisissa hännissä.Sinclairin nauha,purjekangas ja "home made majavan hännät".

Toisaalta kun tuossa kotiradalla tuulee vasemmalta korkean penkan yli,niin tulee piekkarilla ampuessa mystisiä ala kaseja joita ei minun tuulenluku laitteista/taidoillani näe.
Savua käyttäessä kyllä huomasin,että sieltä tulee alaspäin painavia virtauksia ajoittain,mutta eipä tuo mitään auttanut kun sitä ei pystynyt viireistä/hännistä näkemään.
En tiedä saako noita armeijan savuja mistään ostaa tutkailua varten.Käytettyjä savukoneita voinee löytää järkevään hintaan ja eipä nuo uudetkaan tuolla avtechillä maltaita maksa:

www.avtech.fi/c63-savu-ja-usvakoneet-p1-fi.html

https://vikingproshop.fi/tuote-osasto/savu-ja-usva/savukone/

Eli savustamaan muutakin kuin kaloja!

Eli savustaa kentän,jossa viirit ja videoi menoa ja analysoi sitten videoita ajan kanssa.

Timppa
 
Ikuisuusaihe tuulenluku pani kysymään, kertyikö Jormalle ja kenties muillekin havaintoja pystyvirtausviiristä?
 
Tapani Nousiaiselta hankkimani kaksi pystyviiriä olivat käytössä koko ajan niiden kahden ampumapöydän edessä, joista vuorotellen ammuin. Viirit olivat noin 5 - 6 metrin päässä ampumapöydästä ja hieman ulkona etukaton raunasta. Seurailin niiden toimintaa jo ennen ammuntaa. Kyllä ne näyttivät pystyvirtaukset hyvin, vaikka radalla ei ollut koko viikon aikana ylhäältä alaspäin painaneita tuulenpuuskia, jota olin ennakoinut esiintyvän. Itse en ampunut yhtään harjoituslaukasta lämppäreitä lukuunottamatta. Kisa-ammunnan aikana seurasin pystyviirejä sen verran, että ne olivat vaaka-asennossa useimmiten silloin kun myös muut viirit näyttivät sopivaa tuulta ja aloitin ammunnan. Vähäisen kokemuksen perusteella en osaa sanoa, onko
pystyviireistä apua keskisytytteisellä ammuttaessa silloin, kun tuulet ovat kentällä välillä tasaisia koko kentän pituudelta, ja silloin pitää ampua pikatulta, ja pitää katse on kentän muissa viireissä, eikä edessä olevaa pystyviiriä voi jäädä seuraamaan.

Ammuin kaikki matkat "vierailla" viireillä. Kaipasin kovasti omia tai Marko Kallion paksuja punaisia puntareita. Niiden puute saattaa näkyä tuloksissani ! ?

Jorma
 
https://www.youtube.com/watch?v=TJfCXhBp5k4

https://www.youtube.com/watch?v=SGu4KG65JR4

Parit videot kisoista.
 
Täydennän EM- kokemuksia osaltani vielä niin, että näin monen ampujan ottavan kuviaja mittaavan Tapani Nousiaiselta ostaamiani pystyviirejä. Saapas nähdä tuleeko radoille kopioita, jos Tapani ei ole hakenut mallisuojaa ? Kukaan ei minulta kysynyt kuvauslupaa eikä tekijän nimeä.

Jorma
 
Back
Ylös