Spiraalia vai ei osa 2

Valvoja: Ylläpitäjät

Long Range
Viestit: 1101
Liittynyt: 13.11.2007 17:17
Paikkakunta: Kaakon kulma

Spiraalia vai ei osa 2

Viesti Kirjoittaja Long Range »

Taisin joskus aiemminkin jo tuosta luodin lento spiraalista kirjoittaa.

Kun ennen 50 m:n sisäradan remonttia räpsyttelin piekkarilla radan oikeassa laidassa, usein luoti vilahti kiikarissa.Kun joillakin loteilla ampuessa luoti vilahti vasemmalla ylhäällä ja joillakin suoraan kympin yläpuolella,niin ajattelin vaan että ehken nopeuserosta tms. johtuen vilahtaa eri kohdassa.

Kun sitten laitoin nopeusmittarin 3:n metrin päähän,niin alkoikin pään raapiminen.Nuo vasemmalla ylhäällä vilahtavat erät olivat tarkkoja V3 nopeusvaihtelulle minne kuula tarkalleen meni ja nuo mitkä vilahti SUORAAN 10:n yläpuolella eivät olleet niin tarkkoja V3.lle.

Ei ole laitetta millä todentaisin sata varmaksi tuon spiraalia / ei spiraalia.Joku ehdotti että laita useita SIUS laitteita välille ja ammu niiden läpi....

Kun tuota Bergerin julkaisemaa videota tuijottelin:

www.youtube.com/watch?v=4pF8W5liSRc

Niin väkisellä tullut ajatus,että jotkut erät vaan kiertää spiraalia ja jotkut eivät ainakaan niin suurta spiraalia.

No miksi hemmetissä saman V3 nopeuden lot erät sitten toiset kiertäisi spiraalia ja toiset eivät?

En onneton silloin mittaillut lottien luotien paksuuksia kun tuota luodin eri kohdassa vilahtelua ihmettelin.

Kun minullakin on Lapuan lotteja joissa osassa luodin halkaisija 5,68 mm ja joissakin jopa 5,715 mm ja kun luodit tulee kaikki ulos piipusta saman paksuisena,mutta eri pituisina.

Voiko tuo vakautuminen (spiraalia/ei spiraalia) olla niin tarkkaa,että kun paksumpi luoti pitenee esim. 0,05 mm or so,niin noin pieni ero tekisi tuon vaikka V3 olisi suht sama?
Kun luodin pituus muuttuu hiukan,niin myös luodin massakeskipiste hiukan muuttuu.

Kun patruuna testissä löytyy huippu hyvin käyvä valmistus erä (lot),niin kuitenkin se käy hyvin vain esim. 5-7.ssä piekkarissa ja EI KÄY 3-5:ssä piekkarissa.

Masinisti Koheltajan teknisellä tuella yrittänyt päästä tuosta asiasta perille,mutta aikaa tuo ottaa ja en tiedä syntyykö tuosta "väitöskirjaa" joskus.Taisi tulla elämän tehtävä...

Timppa
Long Range