Piippuvärähtelyn mittaamista 22.2.2022

Valvoja: Ylläpitäjät

Long Range
Viestit: 1067
Liittynyt: 13.11.2007 17:17
Paikkakunta: Kaakon kulma

Piippuvärähtelyn mittaamista 22.2.2022

Viesti Kirjoittaja Long Range »

Samalla kun löytyi piippujen tulkkauskone,niin löytyi myös piippuvärähtelyn mittaus laitteisto.

22.2.2022 on sovittu piekkaritiimin ja mittalaitteiston omistajan kanssa mittaus päivä 50 m:n sisäradalle.

Päivälle on asetettu seuraavia mittauksen osa alueita.Näkee sitten mihin aika riittää ja millaista dataa laitteesta irti saa.

Piipun suun värähtely erot:

*Tuneri oikeassa kohdassa / väärässä kohdassa

*Käyvä paukku / käymätön paukku

*Lapua / RWS R-50. Nopeusero noilla about 325 m/s vrt. 333 m/s.

*"Iskun vaimentimet" paikoillaan / pois

Listalla monta muutakin asiaa ja riippuen kuinka tarkaksi tuo laite osoittautuu,niin sitten jatkoa seuraa ja miksipä ei PPC sedätkin voi järjestää ihan ikioman mittaus session myöhemmin.

Muitakin kiinnostavia asioita on jos tuo mittalaitteisto tekee työnsä:

*Tasaisesti suuta kohti supistuvan piipun värähtely vrt. paineiskun aiheuttavaan lyhyeen ahtaaseen piipun suuhun

*0,05 mm+ pidemmän 22 LR paukun aiheuttama värähtely lyhyempään vrt

Mittaaminen ei paranna aseen käyntiä,mutta saattaa valaista asioita joita sepät/ampujat voivat hyödyntää työssään/harrastuksessaan

Tuo laite näyttää kyllä sen TARKASTI missä piipun värähtelyn kohdassa luoti tulee piipun suulle.Peräosan irtoamis kohtaa sotkee palokaasu.

Timppa
Long Range
kaleviys
Viestit: 1155
Liittynyt: 13.3.2006 10:24

Re: Piippuvärähtelyn mittaamista 22.2.2022

Viesti Kirjoittaja kaleviys »

Löytytyiskö sellainen vimpain myös keskisytytteisille ?
Yritä ensin tietää vähän kaikesta ja sitten kaiken vähästä
Long Range
Viestit: 1067
Liittynyt: 13.11.2007 17:17
Paikkakunta: Kaakon kulma

Re: Piippuvärähtelyn mittaamista 22.2.2022

Viesti Kirjoittaja Long Range »

Alunperin tuo on rakennettu jotain keskisytytteisen rojektia varten eli soveltuu kaikenlaisten aseiden piippu värähtelyn mittaamiseen.

Olivat yhden piekkarin piippu värähtelyä tovi sitten hätäisesti mitanneet ja siitä hän kirjoitti näin.Siinä oli ollut Starik tuneri päässä.Lähetin hänelle erään saksalais sedän värähtelymittauksen kuvia ja hän kommentoi niitä samalla:

"Kuvissa oli ruuvipenkkiin pultattu piippu, olis mielenkiintoista tietää tuloksista, toteutus kertoo jotain asiaan paneutumisesta.
Tuossa ei kerrottu mitataanko siinä piipun asemaa vai kiihtyvyyttä, yleensä värähtelymittarit mittaa kiihtyvyyttä jolloin kiihtyvyyden ollessa 0 piippu on ääripisteessä, ts vaihtamassa suuntaansa (vrt ykk).
Samansuuntaisia käppyröitä saatiin, tosin erojakin oli, jos arvataan että kuvissa mitataan asemaa, näyttää että luodin ulostullessa piippu taipuu
ja on maksimissa luodin ulostulo hetkellä, värähtelee 1600 Hz:n taajuudella ja jää lopuksi eri asentoon kun aloitettaessa (ei ole mahdollista).

Meidän testeissä piipun pää värähteli aika tarkkaan nollapisteen ympärillä (ase kiinni penkissä) taajuudella n. 4 kHz), luoti tuli ulos piipusta värähtelyn eri vaihesissa. Alla pari kuvaa mittauksesta, punainen on luodin ulostulo, sininen piipun kiihtyvyys. Nuo mittaukset oli enempi lonkalta tehtyjä ilman kunnollista virittelyä, mm kiihtyvyysanturi oli väärälle taajusalueelle konfattu. Mittauksissa ei todettu selvää yhteyttä osumapisteen ja värähtelyn vaiheen välillä."
Ana

Piippuvärähdyksen aiheuttama osuus pystyhajonnasta on pienempi kuin mikä syntyy lähtönopeuden vaihtelusta.

Ja vaikka 2:n luodin Vo nopeus piipun suulla olisi sama,niin on mahdollista että kiihtyvyydessä on eroja.

Esim jos nallimassan teho on jossakin 22 LR paukussa korkeampi,mutta luodissa vaikkapa vahan vuoksi suurempi kitka niin voi olla että luodilla on erilainen "sisäinen kiihtyvyys" lähdössä.

*Varmasti on paljon mielenkiintoista mitattavaa sekä piekkari & PPC puolella löytyy.Esim. eri kovuisten etu/takapussien vaikutus värähdykseen jne.

Eka sessiossa on mukana mittailemassa "seka käyttäjiä" eli piekkari/PPC setiä esim. Juha & Timo-Heikki.

Velmuilin,että voihan loppupäivästä mittailla vaikka käsien värinää,kun sekään ei välttämättä paranna käyntiä, saati aiheuta positiivista kompensaatiota-.):

Timppa
Long Range
Vastaa Viestiin