Benchrest Finland
Benchrest Finland

Lapua

Vihtavuori

Varusteleka

Lisätietoja

Ampumaradalla kuulee kasa-ammunnasta usein kommentteja, jotka noudattavat kahta päälinjaa. Toinen näistä on "ei se kovin kummallista taitoa vaadi tuelta yhteen reikään ampuminen….." ja toinen "rahamiesten hommaa, kyllä tommosella kiväärillä ja välineistöllä kuka tahansa saa samaan reikään sattumaan …". Näinhän asia ei ole. Tänä päivänä kasa-ammuntakin on SM-tasolla välineurheilua siinä kuin mikä tahansa muukin huippu-urheilu, mutta ei ne välineet yksin tulosta tee, tarvitaan siinä perän pitelijääkin. Tämä vaan tahtoo kaikissa keskusteluissa unohtua, eli puhutaan seipäistä eli välineistä, kun pitäisi puhua aidasta eli ampumamenetelmistä, rataolosuhteiden tulkinnasta, jne. Toki kasa-ammuntakilpailujen tulostaso on Suomessa kansainvälisestikin mitattuna tänä päivänä kovan puoleinen, joten ilman kunnon kalustoa ole juurikaan mahdollisuuksia kärkisijoille. Kilpailukykyisen kasa-ammuntakaluston hinta ei ole kuitenkaan mitenkään epäsuhtainen muiden ampumalajien huippukalustoon verrattuna.

Kuten edellä oli puhetta, vaatii kasa-ammunta fyysistä voimaa vain sen verran, että jaksaa kantaa kalustonsa pöydälle. Hyvä fyysinen kunto on kuitenkin kunnollisen kilpailusuorituksen ehto, koska huonokuntoinen ei yksinkertaisesti jaksa ylläpitää kilpailuvirettä koko pitkän, joskus jopa 12-tuntiseksi venyvän, kilpailupäivän ajan. Kasa-ammunnan tarkkuusvaatimusta on joskus kuvattu sanoilla: Laitakympin ampuminen napakympin asemasta harvoin tipauttaa kilpailijaa muissa ampumalajeissa mitalisijoilta, mutta kasa-ammunnassa laitakymppi melkoisella todennäköisyydellä tipauttaa ulos kymmenen sakista! Tästä syystä nukahtamisiin ei ole varaa ja ne pärjäävät, jotka jaksavat tsempata koko päivän. Hyvän fyysisen kunnon lisäksi vaaditaan menestyvältä kasa-ampujalta raudanlujia kilpailuhermoja. On nimittäin raastavaa odottaa tuulen palaamista oikealle suunnalle ennen viimeistä laukausta, kun neljä ensimmäistä näkyy kiikarissa vain kaliiperin kokoisena mustana pisteenä taulussa ja kello tikittää koko ajan lyhenevää jäljellä olevaa ampuma-aikaa.

Kynnys kilpailumielessä suoritettuun kasa-ammunnan harrastukseen on kieltämättä korkea. Tähän on syynä kilpailujen kova tulostaso, suurenpuoleinen investointi kilpailukykyisiin välineisiin sekä tosiasia, että suomenkielistä opasta eikä muutakaan aineistoa lajista ole suomenkielisenä liiaksi tarjolla. Lisäksi kilpailuluokka, jossa olisi mahdollista menestyä ilman lajin erikoisvälineistöä, vasta-alkajaluokka, ottaa Suomessa vasta ensi askeliaan. Kilpailuluokista pienoiskiväärillä ammuttava .22 Rimfire ei ole kuitenkaan vielä ehtinyt kehittyä pelkästään erikoismiesten ja -välineiden temmellyskentäksi. Puutteet on toki tiedostettu ja niitä pyritään jaoston toimesta mahdollisuuksien mukaan paikkaamaan ja aika näyttää, löytyykö Metsastäjäluokkaan kilpailunjärjestäjiä ja osanottajia. Päivän tasalla olevista kasa-ammunta-asioista tiedotetaan säännöllisesti SAL:in nettisivulla sekä Urheiluampuja-lehdessä Kasa-ammuntajaosto tiedottaa-palstalla. Parhaiten kasa-ammuntatietoa ja -opastusta saa kuitenkin kokeneemmilta kilpailijoilta, joita ovat mm. kaikki kasa-ammuntajaoston jäsenet. He auttavat mielellään eteenpäin lajin pariin tulevia, joten tavataan ensi kesänä kasa-ammuntapöydän äärellä!

Yhteystietoja
Lisätietoa kasa-ammunnasta antavat mielellään:

Jari Raudaskoski
jari.raudaskoski@benchrest.fi

Juha Söderholm
juha.soderholm@benchrest.fi

Janne Juntunen
janne.juntunen@benchrest.fi